Истанбул



 През 2006 г на едно от изданията на София филм фест гледах филма "Музиката на Истанбул". Филмът ме развълнува и оттогава гледам на Истанбул с други очи. Ако сте пропуснали филма, най-доброто ревю за него може да прочетете тук. През 2010 г. Истанбул, заедно с Печ в Унгария е Есен в Германия е обявен за културна столица на Европа. Едва 3% от територията на Турция се намира в Европа, а космополитния Истанбул е на два континента, но заради вековната си история и съвременното изкуство, града е обявен за културна столица.“Истанбул, най-вдъхновяващият град в света” - гласи мотото на рекламната кампания и след като имах възможност да бъда за кратко в него, съм съгласна, че много си заслужава да се докоснеш до необятния град. Ако имате вкус към историята е задължително да разгледате историческите забележителности, но в никакъв случай не пропускайте да разгледате Музеят на съвременното изкуство или да влезете в частните галерии по изкуствата. Дори и да сте на кратка 3-4 дневна екскурзия в 17-милионния Истанбул, ще си тръгнете вдъхновени и ще искате пак да се върнете там, за да разгледате това което не сте успяли да видите. Това, което успяхме да видим в края на декември за три дни е:
- катедралата Света София
- градска обиколка с най-добрия екскурзовод - преподавателка по византийска история в Истанбулски университет - млада, симпатична, родена в София и говореща перфектен български
- българската църква Свети Стефан
- рибния пазар
- Египетският пазар
- Музеят на модерното изкуство
- прекрасният музей Долмабахче
- още галерии
- цветове, миризми, красиви гледки, усмихнати млади хора, любезни търговци, нахални продавачи, модерно облечени жени, черни мъже с мустаци и още много звукове и гледки, които няма как да се опишат. Останаха неразгледани огромен брой музеи, но ще го направим в следващите пътувания до огромния град на Босфора.

Коментари

Популярни публикации