Дворецът Долмабахче - "Малкия Версай"



Пищният Долмабахче е най-красивият дворец в Истанбул. Построен между 1843 и 1856 г., в началната точка на европейския бряг на Босфора, той е съчетание на различни художествени стилове. Дворецът е построен на три нива, на които са разположени 285 стаи и 43 зали. Състои се от три части – мъжка /селямлък/, женска /харем/ и официална /церемориална/.Освен основната сграда има отворени за песещение още няколко сгради - харема, музея на старинните часовници и кристалната зала.
Вътрешният интериор на двореца - обзавеждането, копринените килими и завеси, е почти изцяло запазен. Ненадминат е със своята пищност и лукс - дори тавана е декориран със златни орнаменти, а стените – с картини на някои от най- известните творци от 19 в. Той е използван само от последните шест султана на Турция, а Ататюрк, след като премества столицата в Анкара, използва двореца като резиденция. Той умира в една от стаите на Долмабахче.
Всичко тук е красиво, пищно, златно, кристално и то в огромни, имперски размери. За да разгледате целия комплекс трябва да си отделите 3 - 4 часа. Влизането във всички сгради става оранизирано и с екскурзовод от музея. Движете се с групата и не мрънкайте, че нямате време да поледнете навсякъде - всичко е изчислено по минути, а размерите са огромни. Входът за основната сграда е 15 турски лири, а за целия комплекс - 20 турски лира. Безплатен вход за посетители с журналистически карти.



Коментари

Популярни публикации