Света София - църквата на божествената мъдрост


Света София е истинско архитектурно чудо - типичен пример за византийска архитектура, като огромния и купол е с диаметър 31 м. и височина 56 м. В основата на купола има 40 прозореца, които допринасят за впечатлението, че сякаш "златният купол виси от небето". От самото си построяване през 360  г. от н. е. от римския император Константин църквата започва да се "сляга" и това е наложило изграждането на многобройни странични постройки, които да я задържат. Земетресенията, пожарите и бунтовете налагат църквата на няколко пъти да бъде постоявана наново, докато Юстиниан Велики не издига последната и сграда през 537 г. Когато Мохамед ІІ-ри покорява града, първата му спирка е Света София, която той незабавно провъзгласява за джамия и я посвещава на Аллах. Истината е, че той оставя църквата до голяма степен каквато е била, като просто замазва с вар мозаечните икони и окачва огромни дървени медальони с калиграфски ислямски надписи от Корана. Четирите минарета в ъглите са прибавени по различно време, след завлядяване на града от турците.
През 1935 г Кемал Ататюрк обявява Света София за музей, за да предотврати по-нататъшен дебат за това на кого всъщност принадлежи тя.
Няма да пиша повече за нея - тя трябва да се види. Задължително я посетете с екскурзовод, като обиколката и ще ви отнеме повече от 1 час. Входът е 20 турски лири (20 лева), но много си заслужава. Безплатен е входа за притежателите на журналистически карти.





Коментари

Популярни публикации