Новите будители


Празникът на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ отмина както всяка година в многодумие за родолюбие, просвещение и възраждане на националния дух. Отбелязването на датата винаги е свързано с повтарянето на имената на възрожденците ни, писателите и революционерите. Къде са обаче съвременните ни пазители на българския дух? Разбира се, че това сме всички ние, но има хора, които са сред нас и заслужават имената им да бъдат известни и да получат обществено признание. Хора, които не са направили подвиг в героичния смисъл на думата, но с добри сърца и себеотдаване съхраняват българщината и са истински родолюбци.

Моите народни будители за 2015 са:


Преподавателят Теодосий Теодосиев


За него се заговори в последните години и цяла България разбра за Националната школа по физика, която подготвя златните медалисти на страната ни в областта на физиката. Държавата реши да подпомогне школата му и да дари пари за допълнителни помещения към НПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък. Безхаберници построиха ново крило към сградата, което на втория месец се срути... Преподавателят продължи да подготвя блестящите български физици по своята методика, а те да носят златни медали за страната ни. Теодосий Теодосиев продължи да пише 2 и 3-ки на мързеливите и неподготвените ученици и родителите въстанаха. Учителят обаче кротко обясни, че отдавна е разбрал, че образователната ни система е девалвирана, но няма да толерира мързеливците и тарикатите. Има си собствени принципи и начини на работа и ще продължи да ги спазва с цената на всичко. Родителите замлъкнаха, а цялата ни страна го аплодира. Сигурно му е трудно в малък град като Казанлък да има и да отстоява принципи, но Теодосий Теодосиев го прави.

Юзлем Тефикова, село Кестеново


За нея разбрах от репортаж на бTB през лятото. 23-годишната студентка в Шуменския университет е решила с приятелка да възстанови читалището в родното си село. И започва преди три години. С много усилия и чисто сърце прави нещо за своите съседи и роднини "нещо, което ще ги обогати духовно и няма да изостанат съвсем от другата част на страната".



Не сте чували нищо за Юзлем, ако не сте гледали репортажа. Няма и да намерите много в Google за нея и село Кестеново, но Юзлем се нуждае от книги за новото читалище "Светлина", както и помощ за създаването на каталог. Има хора, които даряват книги, но не достатъчно - единични дарители, антиквари, читалище "Напредък", Търговище (300 бр.), ШУ "Епископ Константин Преславски"(600 бр.), Генералното консулство на Република Турция (855 бр.). Ако искате да изпратите и Вие книги за читалище "Светлина", го направете на адрес: село Кестеново, п.к. 7973, община Омуртаг, област Търговище, за читалище "Светлина"

За шевиците на Ирен Ямами, Япония


Ирен е българка, омъжена за японец, работил в България преди промените. След Десети ноември семейството се премества в Япония, където се раждат двете им дъщери, които носят български имена Нина и Вера.
Ирен е удивителна с енергията си и българския дух който я води през годините. В Япония тя създава собствена школа за българска бродерия, участва в изложби, създава групи за обучения за любители на българската култура и извършва непрекъсната изследователска работа върху традиционните българските шевици, издава книги ("Архаични символи в бродерията") и студии на български и японски език. 
Ирен не е прекъсвала връзката с родината нито за миг и ежедневно се информира за живота в страната ни. При едно от последните си пътувания до България, Ирен показа избродирана картата на страната ни, като върху всяка етнографска област е поставено избродирано късче шевица, характерна за областта (запазен е характерния бод и цвят). 140 шевици от 140 области!


Картата на България в шевици, Ирен Ямами

Мечтата на Ирен е да се издаде книга с българските шевици - схема, бодове, цветове и символика. Знамето на Ирен ще пътува по света за гордост и слава на българите.







Коментари

Популярни публикации