Картини и скулптури от стъкло

Картини и скулптури от стъкло
Иван ЛамбровСофия, ул. Бачо Киро 26-30,
бизнес център "Платиниум"
19.11.2014 - 20.01.2015 г.

 Още картини от изложбата

Вечерта а 19 ноември в София валеше неприятно и есента удобно се настаняваше в нашия град. Закъснях с час за изложбата и бях приятно изненадана, че все още имаше хора, които обсъждаха и търсеха контакт с автора. Разбрах, че една част от гостите са приятели, други са постоянни клиенти на Ламбров, но имаше и млади момичета, които явно се занимаваха с изкуство и търпеливо чакаха да зададат въпросите си. Дочувах част от разговорите и те се концентрираха върху майсторската изработка, уникалната технология, за вдъхновението, работоспособността и творческия опит на Иван Ламбров. Зная, че всички добри думи, които са били казани тази вечер, не са в повече, даже съм сигурна, че са малко за прекрасните творения, които излизат от ръцете и душата му.
Творбите са подредени в широкото пространство на приземния етаж на бизнес сградата и приятно посрещат и изпращат посетителите на офисите там. Стъклото придава особена тържественост и блясък на съвременната бизнес сграда и заставя хората да се спира пред картините и скулптурите. Но нали изкуството е за хората и то живее с тях и именно заради тях. Ясно е, че всяка творба има своя история, но само името и може да те накара да влезеш в мислите на автора. Заставайки пред картините от стопено стъкло, фантазията ми и очите ми виждат форми и истории, за които Иван Ламбров със сигурност  не е мислил, но това е моята субективна оценка за творбата му. Изненадах се, когато един също като мен закъснял посетител възкликна на висок глас, че познава отлично "скалата" от една картина. Аз лично, не виждах скала, но той беше убеден, че през лятото на 2013 се е гмуркал там някъде в Гърция, точно до тази скала...

След месец отново бях в бизнес център "Платиниум" и видях картините и скулптурите на Иван Ламбров, но този път на дневна светлина. Те греят още по силно и разказват дневни истории за слънце, любов и далечни земи.
Изложбата е в София до 20 януари 2015 и ако имате път в центъра на София можете да видите вашите истории в картините  и скулптурите от стъкло на пловдивчанина.



Виждате ли жената, котката и Пегас :))


Радвам се, че и БНТ са забелязали изложбата на Иван Ламбров. На 24 декември в "Денят започва с култура" беше излъчен репортаж и интервю по повод картините от стъкло.







Коментари

Популярни публикации