Като VIP в Софийската опера и балет

Лошото време не провали "Дон Карлос"

 
 В 1.30 ч се прибирам от опера! "Дон Карлос" е част от програмата "Опера в парка". Днес обаче валеше много здраво и от Софийската опера бяха осигурили автобуси и всички зрители бяха прехвърлени в сградата на Софийската опера и балет. Само за 20 минути 500 зрители бяха извозени с автобусите и за още толкова време се преместиха и тежките декори на "Дон Карлос" в Операта.
За да спечели време и доверието на зрителите, Пламен Карталов обясни на всички как се справят с лошото време, преместването и какви са плановете на Операта за новия сезон. Началото на представлението беше в 21.0 часа. Съставът тази вечер: Ангел Христов /Филип ІІ/, Александру Бадеа, Пламен Димитров, Петър Бучков, Димитър Станчев /Монах/, Радостина Николаева, Олга Михайлова-Динова, Антония Иванова, Христина Бучкова, Георги Дуков, Елена Стоянова, Александър Георгиев, Антон Радев, Ваньо Димитров, Лъчезар Лазаров, Стоил Георгиев, Стоян Балабанов. Диригент : Светослав Борисов.
Постановката е на Пламен Карталов и тази година се навършват 25 години от първото и представление. В първия състав на постановката са играли Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Валери Попова, Стефка Евстатиева, Никола Василев, Сабин Марков, Димитър Петков, Стефка Минева и др.
Новата Еболи се казва Олга Михайлова-Динова, а гласовете на младите оперни певци като Пламен Димитров, Ангел Христов, Радостина Николаева  трябва да бъдат запомнени, защото това са хората, които ще ни накарат да се гордеем и по световните сцени. 
Сценографията и костюмите бяха  в точен унисон с цялото действие и допринасяха към общото усещане на спектакъла. Към операта трябва да открият щат "специални ефекти", защото в края на четвърто действие имаше и зрелищни ефекти с огън за изгарянето на осъдените на смърт еретици и бунтовници.
За музиката на Верди няма какво да се коментира, защото е ясно, че тя е вечна.
Интересно е, че след финала на операта в 0.15, "Глас от небето" обяви, че са осигурени автобуси за всички в залата по 4 основни маршута в София.
И така, всички тази вечер гледахме "Дон Карлос", като Софийската опера се отнесе със зрителите си като с VIP персони.

Коментари

Популярни публикации