Деца в църквата




Новоселски манастир, Априлци


Входът към Новоселския манастир
В този манастир - паметник на културата попаднахме по време на Великденските празници тази година. Разглеждайки забележителноститете на гр. Априлци, със сигурност и Вие ще минете през него. На 5 минути от центъра, закътан в тъмнозелените гори на планината, ще го намерите потънал в тишина и спокойствие. Манастирът “Св.Троица” в Ново село е основан през 1830 г. като семеен манастир. Това означава, че най-богатите българи от Априлци и околността са дарявали земи и пари в полза на манастира, а дъщерите им се обричали в служба на Бога. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села. По време на Априлското въстание през 1876 г. тук хората получили първите девет глътки свобода, защото девет дни просъществувала Новоселската република. Извоюваната свобода била платена с много кръв, пожари и разрушения. Почти целият днешен град Априлци - тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река, били изпепелени от турските войски. Не бил подминат и Девическият манастир "Света Троица". В него се случили и най-драматичните събития. Повечето от монахините, заедно със свещеник Георги Христов, който поддържал защитата на манастира, били зверски заклани.

Събор на Новоселските мъченици
На 17 май 2011 г патриарх Максим канонизира със специален ритуал Светите Баташки и Новоселски
мъченици. Иконата на мъчениците от манастира в Априлци е изографисана от художника Владимир Аврамов. На нея художникът  е изографисал монахините Сусана (Сомлева) – игуменка, София (Павкова), Елисавета (Злийска), Ефросиния (Мофтиева), Христина (Христова), Калиста и Екатерина, мирянката Сусана (Чорбаджиева), свещениците Георги Дългодрейски и Никола П. Барбулов,а зад тях ореола на незнайните, изклани след погрома на Априлското въстание, както и жертвите от баташкото клане.

Мощите на Новоселските мъченици се намират в самата църква и можете да им се поклоните.


Великденска служба в девическия манастир  "Света Троиаца" в Ново село, Априлци

Попаднахме на празничната служба на 5 май 2013 и църквата беше оживяла заради многото хора, които бяха в този момент там, както и от гласовете на отец Йоан и съпругата му Презвитера Гергана. Не разбрахме кога точно са започнали да се грижат за манастира, но семейството и трите им деца, а четвъртото е на път, са истински стожери на българската духовност. Ангелогласната Гергана е завършила богословския факултет към Софийския университет и когато запее сякаш ангелите са влезли в самата църква.
Ще кажете до тук нищо необикновено - двама млади последователи на бога извършват богослужение в празничен ден!
Необикновеното бяха трите малки деца на отец Йоан и презвитера Гергана - на 8 годинки, на 5 годинки и на 2 годинки, а самата Гергана е бременна с четвъртото им дете. Когато бащата и майката започнаха службата и да пеят, децата отначало стояха кротки около тях, но двегодишното мъниче смело отиде при баща си в олтара и се зае със своите си детски неща - да тича между стените на олтара, да чупи свещи и др. Отец Йоан нито за миг не спря службата, не го укори или да му се скара. Мъничето весело подскачаше докато най-накрая отиде при батко си, който беше под масичката, където майка му пее. Баткото беше сглобил сложна конструкция от стол и маса и наблюдаваше хората в църквата. Внезапно тронът, който е присъщ за всяка църква започна да се движи самостоятелно напред и назад, защото не виждахме момиченцето скрито зад него, което се криеше и наблюдаваше хората. Цялата тази сцена е покрита от словата на отец Йоан и песните на презвитера Гергана. Майката толкова отдадено и красиво пееше, че изобщо не обръщаше внимание на двете момчета под масата и единствения жест, който направи към тях и имаше моментален ефект е да постави ръка на челцето на малкото момченце. Между два дъха в песента прошепна "тихичко" и момчетата се умириха. Жената, който продава свещи ни разказа, че родителите са истински пример за всички българи за възпитание на децата във вяра, добродетели и българщина. Децата познавали всички икони в църквата, взимали причастие и са наясно с църковните обичаи, ритуали и вярвания.


Великден в Новоселския манастир. Службата води отец Йоан.
   
Ангелогласната презвитера Гергана с трите деца

Докато мама пее, сме скрити на сигурно място






Коментари

  1. Страхотна статия. Връща ми вярата в младите хора, в семейството и в ценностите.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации