Църквата в Узунджово


Джамия превърната в църква







Църквата ""Успение Богородично" се намира в село Узунджово. Това не е обикновена селска църква, а джамия превърната в църква. Строена още преди 1500 години, когато селото е било известно в цялата Османска империя с големия Узунджовски панаир. Всички изследователи и пътешественици пишат за прочутия месечен панаир, който събирал стотици търговци и занаятчии от Европа и Азия. Казват, че по време на панаира, тук се събирали между 80 до 100 000 човека. Построената по това време джамия е била част от цял комплекс, финансиран от Синан паша през 1593г., който включвал още кервансарай на 2 етажа с 350 стаи и обори за над 1000 коня , чийто главен вход се пази и днес, имарет(приют) и хамам. Пред джамията е имало мраморен водоскок и часовникова кула, строена през 17 век. Още личат надписи на арабски език.


За храма в Узунджово има много легенди, като най- популярната е, че майстор на джамията е бил българинът Лалю. За името му хората съдят от изобразено лале на западната стена на храма, тъй като по онова време било прието главният строител да не пише името си по сградите, за да не отнема от славата на султана. Освен това, при последната реставрация на храма, отвътре на колона на прозорец е разкрита гравюра с изображението на лале - един своебразен автограф на майстора строител. Друго доказателство, че строителят на джамията е бил християнин (българин) е разкритата по време на преоустройството и в черква (при направата на олтар), тънка стена от керпич в източната част на сградата. Църквата е била обърната на изток, а не на юг към свещения град за мюсулманите Мека. Легендите разказват, че майстор Лалю предчувствал, че един ден селото ще бъде освободено и отново християнско, и направил така, че превръщането на джамията в църква да бъде по-лесно.

След Освобождението (1878 г.) турското население на Узунджово се изселва. Кервансараят и другите обществени сгради на прочутия Узунджовски панаир са разрушени като е запазена само джамията и един от входовете на големия кервансарай. Джамията е занемарена до момента докато не се срутва дървената селска църквица "Св. Йоан Кръстител", строена през 1857 г. Тогава узунджовското църковно настоятелство взема решение да присбособи изоставената джамия в църква, тъй като нямат средства за нова. През 1906 г. джамията и принадлежащия и имот са преотстъпени от Турция на България и започва преустройството и в християнски храм, което е възложено на майстор Вангел от Дебър.

Тогава е изграден олтарът с иконостаса и част от орнаментите, характерни за православието. В горната част на иконостаса има изписана молитва на глаголица.

Църквата в Узунджово е уникална със съчетанието на православни и ислямски елементи, невероятната акустика, витражите по прозорците и скритите послания в архитектурата. Когато отидете там непременно открийте дългия автентичен арабски текст на една от стените, близо до иконостаса и вдълбаните в стените лалета.

Още снимки от църквата в Узунджово от Димитър Катерински

Коментари

Популярни публикации