Защо на Центъра за градска мобилност им трябват моите лични данни?

На всички е ясно, че сме държавата на колекционерите - всички събират нещо, а най-вече лични данни. Това е в сила особено за българските институции - всички държавни институции, общини, социални структури, банки, работодатели и т.н. От началото на май събирач на лични данни е и Столичният градски транспорт. За да спестиш от месечните транспортни такси, трябва да си извадиш персонализирана карта за пътуване. Цената на спестените десетина левчета месечно е ЕГН, лична карта, адрес и снимка. Не говорим за хората, които пътуват с намалени тарифи - ученици, студенти, пенсионери...


Защо на Центъра за градска мобилност им трябват личните данни на пътуващите?

На челно място във формуляра стои текст, че Центъра е Регистратор на лични данни, като че ли това обяснява причината за тяхното събиране. Данните от личната карта са лични данни. Вярно е, че не се прави копие на картата, но какво от това. Защо градският транспорт има нужда да идентифицира всеки един пътуващ по безспорен начин, при условие, че си плащаме за услугата превоз?

Понеже сме Абсурдистан, очаквам скоро да ми поискат личните данни от фирмите по чистотата, при вход в музеи, зоопаркове и т.н., ей така заради самото събиране и защото са Регистратор на лични данни. 

08 май 2012
София

Коментари

Популярни публикации