Икона от стъкло в аязмото на православен храм

Икона на Св. Богородица - Елеуса в аязмото на храмът "Св. Богородица - Благовещение" в Асеновград
Иконата на Иван Ламбров
Чудотворната Св. Богородица Елеуса от Асеновград



Когато минавате през Асеновград задължително трябва да посетите храм "Св. Богородица - Благовещение", не само
за да се поклоните на чудотворната икона, да видите първата стенна работа на Захари Зограф, но и да си вземете от лековитата вода от аязмото. Наведете ли се над животворящото изворче ще се изненадате, че от аязмото ви гледа самата Божия майка. Иконата е дарение от семейство, което решава, че Света Богородица - Елеуса трябва да бъде в самото аязмо, за да е жива легендата и да укрепва вярата на християните в нейните чудеса. Поръчват иконата на Иван Ламбров, а той сътворява единствената икона в България, а може би и в целия християнски свят, която е от стъкло и е поставена непрекъснато във вода. Дарителите поставят иконата в самото аязмо на 08 април 2012 - Цветница. 
Иконата в ателието на Иван Ламбров

Св. Богородица Елеуса в животворящото аязмо
Иконата на Иван Ламбров не е копие на оригинала, защото няма как да да се направи копие на чудото, а е сътворена от стъкло, специални бои и злато, така че да остане за много поколения след нас. Образите на светците са одухотворени и пълнокръвни, дрехите им греят в цялата тържественост на червения цвят, ръцете са издължени и изящни, а очите - добри и прощаващи.

Изработката отнема повече от месец, като на финала цялата композиция е преминала през термично нагряване при температура 763 градуса за повече от 40 часа. Сложна е направата не само заради съчетанието на материалите, специфичната иконописна работа, но и как точно да бъде монтирана и поставена във водата. Явно дарителите и майстора на иконата са хора с чисти сърца и души, защото резултата е впечатляващ.

Самата църква е строена през 12-13 век, но от този градеж е запазена само абсидната стена. През 19ти век, нуждата от по-голяма и по-просторна църква е довела до събарянето на старата църква и изграждане на сегашната, с прилежащото и аязмо, посветено на Св. Йоан Кръстител и животворящо аязмо.Чест и гордост на храма са стенописите в аязмото от 1838 г дело на Захари Зограф, които са неговата първа работа на стена. През 1850 г се изписва със стенописи и целият храм от одрински майстори зографи, които са рисували и стенописите в Бачковския манастир.
Това, което привлича много хора в храма е и чудотворната икона на Св. Богородица - Елеуса. Преди повече от 100 години едно съновидение на жена, подтиква вярващите от града да направят литийно шествие до Бачковския манастир начело с иконата, на празника Преполовение. На този ден, всяка година стотици вярващи извървяват пътя до Бачковския манастир за да срещнат Асеновградската Св. Богородица с  Бачковската чудотворна икона на Св. Богородица Умиление (Елеуса и да удвоят силата им и чудотворното им влияние






Филм за чудотворната икона

Коментари

  1. Браво Пете, страхотна статия. Изобщо не знаех за тази икона. Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации