Нобелистът или коя е тази Ванда?

Представяне на "Нобелистът" в галерия "Снежана" 
на 09 януари 2012 г
 

"Нобелистът" е новата книга на Елена Алексиева. Не знаете коя е Елена? Допреди да прочета някои от нейните книги щях да ви я представя по съвсем друг начин, защото за мой късмет съм я виждала и в други "роли" освен като писател. Но сега понеже става въпрос за новата книга на  първата жена носителка на награда за нова българска художествена проза „Хеликон“ за 2006 г. ще Ви разкажа за "Нобелистът".

Сюжетът е интересен и необичаен на фона на съвременна та българска литература. Не се заблуждавайте, това не е криминален роман. Да наистина има престъпление, по чиито следи тръгва Ванда Беловска, за да разкрие извършителя и мотивите му. Ванда е полицай, но да не си помислите, че прилича на Кейт Бекет от Касъл. Ванда е 30-годишна, без семейство, без гадже, неуверена в себе си, амбициозна, минаваща за добър полицай, но в същото време индивидуалистка и с изкряща нужда от доказване и повишение. В допълнение и завършена егоистка, защото единствените и мисли и грижа за друго живо същество са за гущера Хенри. Чудех се защо Елена е избрала гущер за домашен любимец на главната си героиня, но Хенри всъщност е естествено продължение на психологическия профил на Ванда. Много и се дразнех на тази Ванда през цялото време на книгата - мисли бавно, пропусна в началото на случая да направи елементарни полицейски разследвания, което я забави с дни, губи време със собствената си психологическа неуравновесеност, дори 5 дни разкарваше в багажника на колата си веществено доказателство и все работи сама, без да се доверява и споделя с екипа си. Е как пет дни не свали дънките от краката си и тази нейна странност да пие но никое време на деня коняк и после да шофира по софийските улици със син буркан на капака...
Говоря за Ванда, като че ли е жив човек, а това е просто героиня от романа на Елена. Възприемам я като плът и кръв, защото майсторския разказ на авторката ме е провокирал да разсъждавам за психологическия профил на героинята. В края на романа Ванда прави нарушение на правилата и предприема емоционални действия, които обаче я довеждат до разплитане на един от криминалните случаи в романа. Все пак се надявам, че не всички български полицаи са като Ванда и си отдъхнах, когато в края на книгата министъра и предлага повишение, а тя предпочита по тиха служба в полицията.

Елена е истински майстор на бавния разказ, а описанията и в "образи" ми доставяше истинско удоволствие. Понеже действието се развива в София, следях всяка крачка на Ванда и си представях къде точно сяда на входа на министерството, на коя пейка е бил Нобелиста, къде живее професора, а с доктора от реанимацията лично съм разговаряла. По думите на Елена, пролетна София даже ми се стори красива :))

Признавам, че в първите страници от книгата възприех с много големи резерви. Описаната среща на Нобелиста в Софийския университет, ми изглеждаше кат репортаж на срещата с Орхан Памук, но после бавно, внимателно и с много вкус започнаха да се изграждат интересните персонажи от романа. Дочка от Перник ми е фаворитка, а за Министъра е можело направо да го опише като "учител по физическо", а не "учител по музика", но като прочетете книгата ще разберете защо. Освен образите, в романа има много силни социални внушения, проблеми на глобализацията, точно описание на Системата......

На последната страница на книгата ще прочетете кратко ревю, което ще ви въведе в сюжета:

Една топла пролетна привечер луксозен автомобил прекосява центъра на София на път към Университета. В него е Нобеловият лауреат за литература Едуардо Гертелсман, дошъл в страната на среща със своите български читатели. През нощта обаче писателят изчезва безследно от хотела си, а на следващата сутрин в телевизията се получава загадъчен видеоклип, в който неизвестни похитители искат откуп за отвлечения нобелист.

Три дни по-късно край обезлюденото село Малиново е открит трупът на писателя Асен Войнов, облечен в дрехите на Нобеловия лауреат.

Разследването е възложено на инспектор Ванда Беловска. Подложена на силен политически натиск от ръководството на Системата, постоянно заплашвана от своя шеф, Беловска не подбира средствата, които могат да я отведат до истината. Водена от максимата, че единствено престъпникът знае всичко за престъплението, тя се забърква в съмнителни отношения със съмнителни хора, тласкани от болезнени и налудничави амбиции.

Със съсипан личен живот и билет, купен от неин информатор, инспектор Беловска най-сетне стига до Цюрих, където могъща литературна агенция буквално отглежда нобелисти. В битката за слава и огромни тиражи всичко е позволено.

Но къде все пак е Гертелсман?

И кой ще бъде българският Нобелов лауреат?


Отговорите на тези въпроси можете да откриете на 09 януари 2012 г, от 19:00 часа в галерия "Снежана", където Елена Алексиева и издателство "Сиела" ще представят "Нобелистът"

Още за "Нобелистът" 

Сайтът на Елена Алексиева

РОМАН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НОБЕЛОВ СИНДРОМ

Коментари

Популярни публикации