Йордановден е!

Моята Нова година започва с Йордановден!

Йордановден в Калофер
 С годините като мое лично начало на всяка Нова година се утвърди Йордановден. Не, че имам общо с името (честит имен ден на вуйчо!), но много харесвам магическите ритуали с очистителен характер на водата. Решила съм, че светена вода от Йордановден има магическа сила и гони не само моите лични демони, но може да лекува. 
От няколко години с интерес следя отразяването на празничният ден в Калофер и все се чудя дали този, който е хванал кръста от предходната година е боледувал. Дали е празник на мъжкото или женското начало в природата не зная, но вярвам, че обредите с кръстената вода за осигуряване на плодородие и здраве имат голям смисъл. На този ден навред се гадае за здраве, за бъдещото плодородие и за времето през годината. Ако хвърленият във водата кръст и китка на свещеника при ръсенето замръзнат, това предвещава "здрава" година. Ако времето на Йордановден е студено и сухо - годината ще бъде добра и плодородна. Това е началото на периодът на сватбите - от Йордановден до Заговезни и започва изпращането на сгледници и сватовници.

Казват, че на Йордановден небето се "отваря" и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни. Пожелайте си нещо хубаво и дано се сбъдне!

Да са живи и здрави всички, които носят името Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана. 
Името на човека е жив щит срещу лоши хора и помисли и дано имената Ви да бъдат споменавани с уважение и добри мисли!

Честит празник и добро ново начало на годината!
 
06.01.2012 г.

Коментари

Популярни публикации