Мартеница, мартишуаре, мартинки

На 1 март цяла България осъмва в цветни мартеници. От столетия българите се окичват в бели и червени конци за здраве и берекет и вярваме в магическите сили на мартениците. Всички знаем легендата за произхода на мартеницата, разказваме я с удоволствие на децата си и сме сигурни, че никъде другаде освен по нашите земи не се празнува този празник. Оказва се, че на 1 март с мартеници се закичват и в Македония, Румъния, Сърбия и може би още други страни. Във всяка страна мартениците се наричат по различен начин, но изглеждат по начина по който ги  правим ние. В Македония мартеницата се нарича мартинки и носи няколко поверия за себе си, едно от които е свързано с Александър Македонски : "Мислењето е поделено … едни етнолози велат дека обичајот со мартинки потекнува од Римско , а други од Дако Тракиско потекло…во антички Рим новогодишната ноќ била одбележана на 1-ви  март ,, Martius,, инаку како месец наречен во чест на  богот Марс …" Иначе мартинките изглеждат по същия начин като нашите мартеници и още за историята и вида им можете да видите в македонския форум
В Румъния даже имат фестивал на мартишуаре и те си разменят на 01 март мартишуаре от бели и червени конци, за да са здрави и злото да ги забрави.
Честит първи март на всички, които вярват в магическата сила на мартеницата. Да сте здрави, да сте дълголетници, да не ви хващат уроки и лоши мисли. Да ги свалите като видите щъркел или цъфнало дръвче, защото пролетта вече ще е дошла!

Коментари

Популярни публикации