Кратък документален филм на българката Татяна Мирчева печели награда на Острова



Кратката (6.51 мин) "Балканска рапсодия" на Татяна Мирчева спечели първа награда на Step2InspireTV. В конкурса са участвали над 100 продукции, от които 12 финалисти. Филмът на нашето момиче е посветен на проблемите на ромите. Той събира интересни образи на българските цигани, като Татяна е бягала от общоприетото за ромите в страната ни. Другият поглед на Татяна към техните проблеми се гради на характерни, интелигентни и оптимистични цигани, някъде в Североизточна България. Много добрата работа с камерата, отличния монтаж и музиката на ромския оркестър "Начко" прави филма въздействащ. Харесват ми контрастите, които е използвала - навън вали дъжд и отмива мръсотията, а цигането затваря вратата и започва кючека; дима от цигарата на старата циганка, мъката на гледачката за загубения съпруг и в същото време всичко е цветно и шарено, може би защото е лято или просто душите им са такива... Да, какво им остава на ромите освен танци, гледане на кафе, карти и оптимизъм с усмивки.
 "Навсякъде влизаш ли, една усмивка ти стига...едно обяснение, независимо какъв си" е простичкото обяснение на един от героите за начина на живот.
Татяна е последна година студентка по Визуални комуникации в Birmingham City University и това е нейният първи документален филм. Интервю с нея за начина на заснимане и творческия процес на филма можете да прочетете тук , а наградения филм и отзиви за него прочетете на сайта на Step2InspireTV

"От децата ти едното, много ще успей..." казва една от героините на Таня на нейния баща, също участник във филма. Поздравления за наградата и ти пожелавам това да е началото на твоята желана кариера. Снимай всичко, което привлича вниманието ти, защото ти имаш особена чувствителност и таланта да правиш обикновените неща да изглеждат необикновено и цветно.

Видеото, което спечели конкурса:



Коментари

Популярни публикации