Петльов ден - шарен празник на мъжкото начало



Днес е 2-ри февруари и по стародавностна традиция се празнува Петльовден. Този ден се свързва с обредното колене на петел най-често на пътните врати, като се внимава кръвта да пръсне наоколо и по вратата. С кръвта се прави кръстен знак по лицата на момчетата и петеларя, както и по вратата. Заколеният петел се изхвъря извън двора и веднага след това се прибира. Петльовата глава се оставя при вратника, а петела се сварява цял и части от това обредно ядене заедно с кравайчета се раздават по съседите.
Празникът е в средата на зимата и символизира увеличение на активността на положителната сила. В този ден жените не работят и вършат домакински работи, за да няма болести и смърт.

И изведнъж преди 15-20 години гейовете припознават своя празник в датата 2-ри февруари. Затова на днешния ден някои ядат пиле за здраве и сила, други пък се мажат с вазелин. Не, че съм против шарените празници, но поне един да ми обясни, защо точно днес мъжете с "двойно чувство" са си избрали да празнуват. Защо не си харесаха 8ми март или в деня на авиацията, а точно на Петльов ден.
В знаменателния празничен ден на гейовете, няма начин някъде някоя двойка да не се бракосъчетае (наистина или символично), поне за да ги дават във вечерните новини. Нали хомосексуалните от години се стремят за публичност, ето днес е вашия ден и ще получите подкрепата на всички, защото е празник

Както и да е, на всички, които днес празнуват - да им е весело, шарено и празнично.

Между другото на 2-ри февруари:

962 г. е основана Германия
1568 г. са открити Соломоновите острови
1943 - капитулация на Германските войски приСталинград по време на Втората световна война.
1977 г. е родена Шакира
1922 г. е родена Стоянка Мутафова

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации