"На три гласа" в галерия Арте

Плакат на изложбата, галерия Арте

От 13 януари 2011 (четвъртък) до 7 февруари 2011 (понеделник) в галерия Арте на ул. "Г. С. Раковски" 183А можете да видите изложбата "На три гласа". Така художниците Евгени Йонов, Кирил Якимов и Александър Балкански са озаглавили сборната си изложба. Оказва се, че 40-годишните приятели за първи път са събрали на едно място творбите си в обща изложба. Различни творчески индивидуалности, техники и виждания за света са обединени и показани  без да си противоречат, а напротив идеята за приятелство и свобода. Всеки от авторите има собствена кариера и съобщенията в медиите, които анонсират изложбата, са изпъстрени от подробности за това, кой с какво се занимава, кой какво е постигнал за своите 40 години, кой за кого е женен. Е добре, всеки си има биография, което е нормално, но в тази изложба са показани душите на приятелите. Показали са се, така, както се чувстват в момента.

Кирил Якимов е представил абстрактни картини - големи и тъмни - сториха ми се гневни и със стаена агресия. Има бунт в картините, като последният щрих на автора е хирургически разрез (действителен) в платното. Започваш да се чудиш, какво има зад черното, като в един от разрезите се подава стар пожълтял вестник. Ами да, какво друго да се види в медийните ни глави - вестникарски заглавия, а другото е празно...

Александър Балкански се е представил с керамика - свежа, светла, лека и повечето творби са с морски "мирис".

Метална склуптура, Йонов
Металните композиции на Евгени Йонов са необичайни и не могат да бъдат разгледани бързо. Те са моделирани от метални отпадъци. От приклад на автомат, "затвор" на оръжие, "възвратна пружина", стари части от истински пистолет, зъболекарски инструменти, метална каска, свещи от мотоциклет, стари болтчета, винтчета, ключове и др., автора е успял да моделира невероятни метални фигури - крокодил, риба, пеперуди, бръмбари, причудливи птици и други малки и големи фигури - красиво необичайни. Провокативна е творбата на глава, с бузи от лъжици, с коса от стари ключове, а може би това не е коса, а внушение, че ключовете на въпросите, които си задаваме се намират в собствените ни глави.


Галерия Арте
Адрес: София, ул. Г. С. Раковски 183А
Работно време: пн-пт 11:00–18:00
Телефон: 02 981 53 36
Мобилен: 088 935 39 39 

Още по темата:
Кои художници са "Тримата художници" 
Изложба представя "Тримата тенори" на българското художествено изкуство
Художници показват пластика, керамика и живопис

Коментари

Популярни публикации