Графични творби на Салвадор Дали в България

В първия работен ден на 2011 г, в 13.00 часа,  в Националната галерия за чуждестранно изкуство има около 30 посетители, които с интерес разглеждат графичните творби на Салвадор Дали. Пътуващата изложба е в България до 17 януари 2011 г и си заслужава да се види. Скандален, гениален, откачен и провокативен са думи, които си мисля, докато разглеждам над стоте оригинални графики, обединени в цикъл "Божествена комедия". Дали принадлежи към сюрреализма, като направление в изкуството. В двадесетте години на 20 в се появява бунтарското "движение", което вярва в могъществото на съня и играта на мисълта. Сюрреализмът /надреалност/ става първопричина за появата и на фантастиката и на фентъзито /приказната фантастика/. За създател на движението на сюрреалистите се счита френския поет Андре Бретон, който успява да създаде общество от художници, психолози, писатели и др., като Салвадор Дали, Рьоне Магрит, Пабло Пикасо и др. По това време теорията на  Фройд  за подсъзнателното взимане на решения и за трите части на човешката психика е много популярна, а самият той също е член на обществото. Всички те са се вълнували от фантастичната реалност на съновиденията и са се стремили да "освободят" разума и да изразят подсъзнателното.

Оригиналните акварели на Дали към „Божествена комедия” на Данте Алигиери, по които е изпълнена графичната серия, са поръчани на художника от италианското правителство през 1953, във връзка с идеята за издание на поемата, посветено на 700-годишнината от рождението на поета. По ред причини това не се осъществява, и малко по-късно двама френски издатели – Жозеф Форе и Жан Естрад – се заемат с издаването на серията в 6-томно библиофилско издание с пълния текст на френски език. Осъществяването му обхваща период от 10 години и то излиза в два варианта – луксозно в 33 екземпляра и популярно – в 4765 екземпляра.
Взирам се в триизмерните композиции и чудя какво въображение е притежавал гениалния художник, за да пресъздаде ада, рая, грешниците, Беатриче и т.н. В "Ад" всичко е объркано, гротесно, преувеличено, тъмно и страшно, докато в "Рая" започват да се появяват по-меки форми и повече цветове - виолетово, наситено жълто, синьо. Не може да се разкаже изложбата, защото всичко е въпрос на възприятие, но повече за Салвадор Дали и за неговите периоди в творчеството му можете да прочетете на http://www.virtualdali.com/






Коментари

Популярни публикации