Частен колекционер показва 18 картини на Димитър Казаков - Нерон в София

До 18 януари 2011 г, в галерия "Средец" на Министерството на културата са показани 16 картини големия наш художник Димитър Казаков - Нерон. Ще кажете защо само 18 и защо творбите не носят заглавия. Защото са от частната колекция на Димитър Иванов, а той не е пожелал те да бъдат озаглавени. Изложбата е открита от Министъра на културата, а твореца е представен от акад. Светлин Русев, който казва: „Днес на колекционерите все още се гледа като на незаконен частник от времето на социализма. Въпреки това българският колекционер продължава да показва сбирките си. Ангел Симеонов за втори път показва автор от своята колекция, Боян Радев периодично показва автори от личната си сбирка, избрано от колекцията на Васил Божков се показва в световни и национални музеи, Димитър Иванов със сбирката си промени представата за Военноисторическия музей”. Самият колекционер казва, че освен Казаков, той проявява интерес към творби на Атанас Яранов, Генко Генков, Емил Стойчев, Енчо Пиронков, Светлин Русев и съвременни български скулптори. "Приятелската ми среда се състои от художници, скулптори. Последните ми идеи са свързани с изграждането на скулпторни паркове, като в момента работя по един такъв проект в Созопол. Подбрани са водещите скулптори – като се започне от Величко Минеков, Крум Дамянов, Павел Койчев, министър Вежди Рашидов, Емил Попов, Иван Славов, Валентин Старчев. Смятам, че като стойност, сила и внушение проектът ще бъде нещо уникално за българската действителност”, казва Ангел Симеонов.


18-те картини на големия наш художник са много малка част от 15000 творби, които той е нарисувал, но те носят силата и духа на големия майстор - цветни, ярки, с настроение, с емоция, с любов... В галерия "Средец" видях събрани на малка площ митологични образи - Орфей, Евридика, Адам и Ева; пъстро хоро по Чудомирски, приказки и легенди от българското народно творчество, красив портрет на българка ...




Още за Димитър Казаков Нерон:
Артист се ражда
Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 година в с. Царски извор, великотърновско. През 1953 година завършва средно техническо училище. Постъпва в Художествената гимназия в София, където е приет за особено дарование. През 1965 година завършва специалност “Графика” в Художествената академия – софия. В периода 1965 – 1972 живее в пазарджик и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. През 1967 година получава наградата на СБХ за графика. През 1972 година е изселен от Пазарджик и се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 година работи като художник във военен завод. През 1978 година става свободно практикуващ художник. Умира на 16 януари 1992 година в София. Приживе художникът прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 г. и именно тя бележи началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург и др. Творби на Нерон притежават Националният фонд за съвременно изкуство в Лувъра, музеят “Пушкин” в Москва, Императорската колекция в Токио.
През 1981 г. френският режисьор и сценарист Жан-Мари Дро прави за него филм, включен в поредицата “Художници-чародейци” и в увода казва: “Димитър Казаков, наречен от близките му Нерон, е същинска природна стихия, неудържима сила, човек, дълбоко сраснал се със земята си, който умее чрез своите картини да възстанови за нас и за самите българи цялата история на българското изкуство и на всичките негови форми. Изключителното у Казаков е, че с него откриваме едновременно една страна, един народ, една цяла култура. Казаков - това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя.”


Коментари

Популярни публикации