Гюнтер фон Хагенс - патоанатом, Франкенщайн, зъл гений, творец, откривател или луд за затвор! Изложбата "Body Worlds" в Истанбул

Очаквам, че на този пост ще попаднат читатели, които са изписали или името "Body worlds" или името на патоанатома Гюнтер фон Хагенс, т. е. хора които са предварително подготвени. Аз научих за него от плаката на изложбата в Музея на модерното изкуство в Истанбул и ми прозвуча отвратително, но все пак  я разгледах и след час и половина излезнах с хиляди въпроси в главата си за живота, за тялото ни, за духа ни, за моралното право, за технологията, за организацията и представянето на идеята, транспортирането на експонатите и т.н. Не повръщах, а в експозицията имаше много, ама наистина много посетители - семейства с деца, младежи и улегнали дами и господа и всички с интерес разглеждаха и коментираха изложбата. Помислих си, че в Турция, такъв тип  аудио-визуално и натуралистично представяне на живота се възприема абсолютно нормално, а какво ли ще се случи, ако в модерна България се направи същата инсталация.
“BODY WORLDS” или „Светове на Телата” е пътуваща изложба, която представя запазени по специална технология истински човешки тела, органи и части. Технологията се нарича Пластинация, с помощта на която е станало възможно разкриването на вътрешната анатомическа структура на човека.Създател на изложбата е германският анатом Гюнтер фон Хагенс, който е откривател и на технологията в края на 70-те години на 20 в. в Университета Хайделберг. В самият край на изложбата има малка зала, където постоянно се излъчва документален филм с начина на пластиниране на телата, както и графично показване на етапите на изготвяне на всяка фигура. Изложбата е огромна площ, няма мирис, а експонатите са на една ръка разстояние и всичко може да бъде разгледано в детайл. Основната цел на изложбата е образованието на хората по отношение на човешкото тяло, водещо към здравословен начин на живот. Изложбата е посетена от над 26 милиона посетители по целия свят, което я прави най-известната туристическа атракция в света.
В началото на изложбата на екрани се прожектират образите на някой от експонатите, както и въведение, че всички „експонати” са от хора, които преживе са подписали донорска декларация, с която предоставят телата и органите си за целите на изложбата. Първата фигура е създадена в началото на 90-те години на 20 век, а изглежда така, сякаш току що е одрана и подготвена.Изложбата представя 25 „пластинати” в цял ръст с акцент на определени органи и/или системи. Около 200 пластинирани истински човешки органи и системи са представени в стъклени витрини, представяйки различни медицински състояния.
Освен хора има и цял кон с две човешки фигури, както жираф с цял размер и др. малки животни. Проследява се човешкото съществуване във формата тяло от началото - ембриона до неговата смърт, както и етапите на развитие - дете, юношество, старост. Към всяка фигура има обяснителна табела с името на фигурата и какво представя. Тялото на жена, което е коленичело и в ръцете си държи пиле от кръвоносни съдове носи идеята, че няма значение колко време сме на този свят, няма значение в каква форма (тяло) сме, накрая трябва да направим едно-единствено нещо - да оставим живот. Показан е бял дроб на непушач и дроб на пушач. Гледката е разтърстваща. Ето защо след края на изложбата имаше поставена пластмасова кутия с изхвърлени пакети цигари. Доста хора са се отказали от вредния навик. На пана са поставени съвети за здравословно хранене, активно спортуване и позитивно отношение към живота.
Всяка фигура е поставена в своята естествена форма и движение - няма никакви допълнителни укрепвания и приспособления за нейното разположение в пространството. На фигурата на баскетболиста забелязах, че баскетболната топка е закрепена към ръката му с нещо метално, но това беше единственот. Всичко е много истинско - кожа, кости, стави, кръвоносни системи, че се чудиш, кога чудовищата ще напуснат местата си.
Цена на билета: 25 турски лири за възрастни посетители. В сила са журналистическите карти за безплатен вход.
Ако искате да научите повече за Гюнтер фон Хагенс посетете сайта http://www.bodyworlds.com/en.html. Освен, че ще видите някой от експонатите, календар на предстоящите изложби по континенти, отзиви за тях или в он-лайн магазина можете да си купите някой от моделите - търговия с пластифицирани органи или тела - вероятно студентите медици са супер заинтересувани.




Коментари

Популярни публикации