Монах Герман продава домати на пазара в Младост с благородна цел

Минавайки през пазара в Младост, забелязах отрупаната маса със зеленчуци на монах Герман. Той съсредоточено и с много внимание отмерваше на клиентите си чушки, домати, картофи, зеле и големи круши. Не пропускаше да предложи и църковните книги, които също бяха изложени на сергията до доматите. Купих си домати от църковната градина, както и кисело мляко, произведено от стопанството на манастира. Между другото млякото е етикетирано по всички стандарти за суровина, производител и т.н. и ми го подадоха от хладилната витрина на близкия магазин при спазени всички правила за съхранение. Поразговорих се с отеца и разбрах, че е от манастира на с. Копиловци, Кюстендилско. Всичко изложено се произвежда в манастира, а средствата от продажбите са за построяване на нова обител - "Благовещение". Освен на пазара в Младост продукцията се продава и на пазара в Дружба от друг манастирски служител. Стори ми се много необичайно и в същото време се зарадвах, че има промяна и в мисленето, и в представянето на нашата православна църква.
Даже не съм чувала за селото, а дори и за манастира, но със сигурност ще го посетя, защото за първи път виждам "търговски", а не молителски подход за събиране на средства. В нета открих и тази статия за спечелен проект от монасите по фонд "Земеделие", което е достойно за уважение. В интервю за Портал Европа отец Партений от манастира казва: „В българските училища на практика не се учи нищо за вярата. Колко години бяхме под атеизъм, а сега сме при друга форма на атеизъм. Това връщане към вярата е много трудно, но без него няма да оцелеем като нация и култура. Ние предпочетохме да се самоиздържаме, отколкото да имаме материална зависимост от когото и да било."

Манастирът в с. Копиловци трябва да се посети и подкрепи, а дотогава моля, купувайте манастирските домати от пазара в Младост.

Коментари

  1. Знам я сергията, но продавачът не се къпе и смърди.

    ОтговорИзтриване
  2. Написах текста, защото видях, че българската църква може да събира средства и да се самоиздържа и по този начин, а не само от свещи и дарения. За личната хигиена на продавача не мога да коментирам :))

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам какво разбирате под българска църква, но този манастир, духовниците и монасите в него не са към Българската православна църква и слава на Бога за това. Така, че БПЦ не се е променила и на йота от тъпотиите си с Ролекс-а на еди-кой си дядо, БМВ-то на другия или малоумните си обяснения си за това, че само техните свещи носели благодат и успокоение на душите, а тези купени извън църквата не носели, бреййй, аз си мислех, че идеята на свеща е в светлината, огъня и топлината, но явно съм ммного тъпа и не схващам. Днес посетих манастира, още е в строеж, исках да си купя кашкавал и сирене, но се оказа, че стопанството е на друго място, но се сдобих с риба от техния рибарник и кного хубаво кисело мляко, мисля да посетя и сергията в Младост. Продават и чрез магазини (примерно на Иван Асен II), но предполагам, там нещата са с надценка.

    ОтговорИзтриване
  4. Забравих да добавя, че атмосферата в църквата (попаднах на богослужение за Цветница), много ми хареса. Всички жени бяха забрадени с разноцветни шалове, очевидно всички се познаваха, мъже, жени и деца, момиченцата също имаха кърпи на главите. Попът раздаваше нафора и петохлебие, а двама монаси пееха, беше много тихо в църквата, не обикновената какафония от българските църкви. Накрая дори ни поканиха на трапеза... Къде ще ти се случи това в българска църква или манастир... Аааа, да и свещите не се пордаваха от човек, имаше табличка със свещи и цени, и всеки да остави парички, ако има.....

    ОтговорИзтриване
  5. Как не ви е срам да обиждате монаха, бе люде непросветени?! Ходила съм многократно на пазара в квартал Младост за плодове и зеленчуци от манастира, не съм усетила човекът да "смърди" Безсрамие! Не обиждайте хората- грозно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се гневете, постът е от 2010 г. Сега сме 2017, а монахът е все още там и продължаваме да купуваме от него. Всеки има право да изразява мнението си.

      Изтриване
    2. Всеки има право да изразява мнението си по възпитан начин, без да обижда личността на друг човек. Просто попаднах случайно на блог-поста и коментирах.

      Изтриване
    3. Йеродякон Герман е интелигентен човек,бил е рок музикант но е приел преди време правата вяра,на концерт където е свирел човек се приближил и му подарил християнска книга която променила животът му,по подобен начин се случи и с мен,Слава Богу че има хора които ни пазят от демоните в нас и около нас ,а те са навсякъде ...Амин И Благослови Господи !

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации