От Александър Македонски до келтския епос и Червената шапчица

Походът на Александър Македонски   http://samoistina.com

Огромно удоволствие и наслада изпитах от поредната петъчна вечер с приятелите. Само и единствено в този приятелски кръг е възможно да се коментират теми с такова огромно разнообразие, а разговорите да те стимулират да мислиш в надежедневни посоки. Понеже се познаваме от много години, има теми които непрекъснато обсъждаме и се припираме за тях кой, колко знае, затова реших да приключа с някои постоянни въпроси на това място в блога.

1. Въпросът с Македония и Александър Македонски 
Неоспорими исторически факти сочат, че е съществувала Древна Македония. Това е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти в 640 г. пр. н. е. и е съществувало до 148 г пр.н.е. Основното население е македони, чиято етническа принадлежност е спорна. За пръв владетел се счита Пердика І, като при царуването на Филип ІІ Македонски се разширява значително върху целия Балкански полуостров, а най-голяма слава и разцвет царството има при Александър ІІІ Македонски. За Александър Велики всички знаем, че е завладял по-голямата част от познатия свят, но умира доста млад и империята която е изградил се разпада бързо. Между другото, ако сте пропуснали да прочетете романът на Яна Язова за Алексанър Македонски горещо Ви го препоръчвам.
Няма спор за съществуването на Древна Македония, която обаче е ликвидирана в 148 г. пр. н. е. с римското завоевание на Балканите, което 200 г. по-късно приключило с покоряването и на тракийското Одриското царство. Древна Македония обаче няма нищо общо с Република Македония, за чиято история като самостоятелно формирование може да бъде проследена едва от 1944 г. насам.

2. Защо е написана славянската азбука?
В учебниците за трети клас са описани причините за приемането на славянската азбука от Княз Борис І. Прочетете ги заедно с децата, защото те са описани безумно и едва ли третокласниците ги разбират, но вие ще си ги припомните и ще ги обясните смислено. А по въпроса защо византийския император поръчва на братятя написването на славянска азбука, моля прочетете разказа на проф. Василка Тъпкова, публикуван от e-vestnik на 24 май 2007 г.

3. Дали приказката за Червената шапчица е измислена от Шарл Перо или е записана от древногерманските приказки на франките?
Нямам отговор на този въпрос, но е истина, че до наши дни са достигнали неговите приказки и е признат като ненадминат разказвач, а аз не зная нито една легенда от келтския епос и се заемам да наваксам с приказките. Приказките на Шарл Перо ще останат и ще се четат не само от нас, но и нашите деца и децата на децата ни...

Коментари

  1. Даааааам..., права си... хубава тема и актуална, дано повече хора да са от отбора на знаЮщите, че да не се получават тотални политконфузии! Целувам те!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации