Село Горна Липница като вдъхновение за събирачи на легенди

Пламен Петров


От  8-ми до 28-ми февруари 2011 г. в Унгарския културен институт можете да разгледате изложбата "Събирачи на легенди" на Арт резиденция "Старото училище" - Горна Липница. Ще видите творби на дузина автори, които за няколко дни през миналия август са се събрали в село Горна Липница за да творят на тема "Събирачи на легенди". Участниците са: Рената Сюр, визуални изкуства и инсталации (Унгария); Joanna Buchowska, живопис (Полша, Германия); Maia Stefana Оprea, живопис (Румъния); Мария Алексиева, иконопис и реставрация; Красимира Димитрова, живопис; Маргарита Досева, живопис; Калин Койчев, скулптура от дърво; Мартин Петров, живопис; Пламен Стоев, живопис/фотография; Пламен Петров, живопис; Габриел Петров, живопис; Еник Палов, живопис. Темите, които са вдъхновили авторите са: легенди за змии; легенди за змейове; легенди за животни; легенди за магии; легенди за кладенци. По всяка една от тях са подготвени материали, включващи легенди, представени по оста - вярвания в Горна Липница, народни вярвания и световни легенди. Артистите, които участват в изложбата, са общували с хора, свързани със съответната тема, обикаляли са с тях из селото и са проучвали и събирали допълнителни материали по темата. След това всеки един от тях със собствените средства на работа е пресъздадал избраната от него легенда.
Селото ми е добре познато. Намира се на 12 км от Павликени и като тръгнете посока Свищов, трябва да свиете на дясно на отбивката за с. Патреш. Веднага след него по пътя за Полски Тръмбеш е село Горна Липница. Разпънало се в равнината, селото носи характерните черти на Павликенските села - прашни улици, големи двукатни къщи с подредени зеленчукови градини, кокошки и прасета в дворовете и баби "вечерници", дето излизат на портата вечерно време да видят кой, къде ходи, плочков площад в центъра на селото и голямо читалище. Най-голямата забележителност на селото преди години е, че тук е роден Трифон Иванов и че редовно се организираха летни бригади за бране на домати. Преди 15 години доматите и дините бяха оградили селото и трябваше допълнителна "софийска" ръка да ги прибере. Това беше преди години, сега обаче умни хора са се сетили, че в сградата на неизползваемото училище в селото, може да се направи Арт Резиденция. И така, ако преди сме ходили на бригади в Горна Липница, сега там се прави изкуство. Явно в селото има и друга магия, освен доматената, защото в резултат на пленера са се получили много интересни творби. Поздравления за идеята и за официалния сайт на селото.
Змейова сватба, Красимира Димова


Пукалът или Изгревът - въпрос на гледна точка, Нигор ПилианаОпитайте да погледнете картината хоризонтално

Самодиви, Мартин Петров
Няма проблем, Йоана Буковска, Германия



 Още за творческия процес можете да прочетете на сайта на село Горна Липница
Картината се нарича така, защото при пътуването си с влак до страната ни, е  нахапана от неизвестни наскоми. Черното небе в картината е израз на неприятните емоции


Коментари

Популярни публикации